Wat is een interim salesmanager

Een interim salesmanager is een ervaren sales professional die tijdelijk aangesteld wordt om een bedrijf of organisatie te ondersteunen bij het opzetten, uitbreiden of verbeteren van het salesproces. De interim salesmanager is verantwoordelijk voor het managen van het sales team en het behalen van de verkoopdoelstellingen. Vaak wordt een interim salesmanager ingezet bij veranderingsprocessen of bij piekmomenten in het bedrijf.

Het voordeel van het inzetten van een interim salesmanager is dat deze professional in korte tijd de salesorganisatie kan analyseren en verbeterpunten kan identificeren.

Daarnaast heeft een interim salesmanager vaak ervaring in verschillende branches, waardoor deze snel kan schakelen en zich kan aanpassen aan de werkwijze van het bedrijf. Het is dus een flexibele en efficiënte oplossing voor bedrijven die tijdelijk extra saleskracht nodig hebben of behoefte hebben aan een externe blik op het sales proces.

interim salesmanager

Wat zijn de taken van een interim salesmanager?

Een interim salesmanager is verantwoordelijk voor het managen van de sales afdeling van een organisatie op tijdelijke basis. De taken van een interim salesmanager zijn afhankelijk van de specifieke behoeften van de organisatie en variëren van strategische planning tot operationele taken.

Een ervaren interim salesmanager kan helpen bij het ontwikkelen en implementeren van een verkoopstrategie die past bij de doelstellingen van de organisatie. Deze strategie kan bestaan uit het identificeren van nieuwe markten en klanten, het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten en het verbeteren van de verkoopprocessen.

Daarnaast is de interim salesmanager verantwoordelijk voor het managen van het sales team. Dit houdt in het werven, trainen en begeleiden van accountmanagers en sales professionals. De interim salesmanager moet ervoor zorgen dat de verkoopteams gemotiveerd zijn en de targets halen.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een interim salesmanager?

Een interim salesmanager heeft als voornaamste verantwoordelijkheid om de verkoopactiviteiten van een bedrijf te optimaliseren gedurende een tijdelijke periode. Dit kan zijn omdat er bijvoorbeeld sprake is van een plotseling vertrek van een salesmanager of omdat er extra ondersteuning nodig is voor een specifiek project.

 1. De taken van een interim salesmanager zijn onder andere:
 2. Analyseren van de verkoopprocessenvan de organisatie en identificeren van verbeterpunten.
 3. Ontwikkelen en implementeren van een verkoopstrategie die past bij de doelstellingen van de organisatie.
 4. Managen en coachen van het sales team om ervoor te zorgen dat zij gemotiveerd zijn en de targets halen.
 5. Opzetten van nieuwe verkoopkanalen en het uitbreiden van het klantenbestand.
 6. Rapporteren aan het management over de voortgang van de sales activiteiten en het behalen van de doelstellingen.

Een interim salesmanager heeft dus een breed takenpakket en is verantwoordelijk voor het verbeteren van de salesorganisatie op verschillende niveaus.

Als bedrijf kun je een interim salesmanager inschakelen bij veranderingsprocessen of om extra saleskracht toe te voegen aan het team. Dit kan bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bij het opzetten van een nieuwe afdeling of bij een tijdelijke piek in de verkoopactiviteiten.

Wat is het doel van een interim salesmanager?

Een interim salesmanager heeft als doel om de verkoopprestaties van een bedrijf te verbeteren gedurende een tijdelijke periode. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een piek in de verkoop goed op te vangen, om een verandering in de strategie te implementeren of om een vacature voor een permanente sales manager op te vullen.

Een ervaren interim salesmanager brengt niet alleen kennis en ervaring op het gebied van sales mee, maar kan ook helpen bij het ontwikkelen van talent binnen het huidige verkoopteam. Door het geven van trainingen en coaching kunnen de verkopers zich verder ontwikkelen en zo de verkoopprestaties op de lange termijn verbeteren.

Een interim salesmanager kan verschillende rollen vervullen, zoals account manager, relatie manager of sales manager. Het is belangrijk dat hij of zij snel inzicht heeft in de huidige situatie van het bedrijf en de markt om zo effectief te kunnen handelen en resultaten te behalen.

doel interim manager

Welke vaardigheden heeft een interim salesmanager nodig?

Een interim salesmanager moet beschikken over verschillende vaardigheden om succesvol te zijn in zijn functie. Hieronder hebben we de belangrijkste vaardigheden op een rijtje gezet:

Ervaring:

Een interim salesmanager moet over ruime ervaring beschikken in sales management. Hij moet in staat zijn om complexe salesprocessen te begrijpen en het vermogen hebben om snel te schakelen in verschillende situaties.

Inzicht:

Een interim salesmanager moet een goed inzicht hebben in de markt, de concurrentie en de klanten. Dit inzicht stelt hem in staat om de juiste strategieën te ontwikkelen en uit te voeren.

Relatiebeheer:

Een interim salesmanager moet in staat zijn om relaties op te bouwen en te onderhouden met klanten en stakeholders. Hij moet in staat zijn om te luisteren en te begrijpen wat de behoeften van de klant zijn.

Leiderschap:

Een interim salesmanager moet een sterke leider zijn, in staat om teams te motiveren en te inspireren om doelen te bereiken. Hij moet in staat zijn om de sales afdeling te leiden en het sales team te ontwikkelen.

Sales support:

Een interim salesmanager moet in staat zijn om sales support te bieden aan het verkoopteam. Hij moet in staat zijn om hen te voorzien van de juiste tools en middelen, zodat ze hun werk optimaal kunnen uitvoeren.

LinkedIn-kennis:

Een goede kennis van LinkedIn is essentieel voor een interim salesmanager. Hij moet in staat zijn om op een effectieve manier gebruik te maken van dit platform om nieuwe klanten te werven en relaties op te bouwen.

Waarom interim salesmanagement inhuren?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf ervoor zou kunnen kiezen om interim salesmanagement in te huren. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste redenen op een rijtje gezet:

Verandering:

Een bedrijf kan behoefte hebben aan verandering in de strategie of aanpassingen in het salesproces. Een interim salesmanager kan helpen bij het implementeren van deze veranderingen.

 • Piek in de verkoop: Soms kan een bedrijf te maken krijgen met een piek in de verkoop. Een interim salesmanager kan helpen om deze piek op te vangen en ervoor te zorgen dat de verkoopprestaties op peil blijven.
 • Vacatures: Een bedrijf kan te maken krijgen met een sales vacature voor een permanente sales manager. Een interim salesmanager kan tijdelijk deze functie overnemen totdat er een geschikte kandidaat is gevonden.
 • Talentontwikkeling: Een interim salesmanager kan helpen bij het ontwikkelen van talent in het sales team. Hij kan trainingen en coaching sessions geven om de vaardigheden van het team te verbeteren.
 • Consultancy: Een bedrijf kan behoefte hebben aan extern advies op het gebied van sales management. Een interim salesmanager kan als consultant fungeren en het bedrijf helpen bij het ontwikkelen van een effectieve salesstrategie.
 • Verkoop directeur: Als een bedrijf behoefte heeft aan een tijdelijke vervanger voor de verkoop directeur, kan een interim salesmanager deze functie overnemen.

Kortom, een interim salesmanager kan een waardevolle toevoeging zijn voor elk bedrijf dat behoefte heeft aan tijdelijke hulp op het gebied van sales management. Het inhuren van een interim salesmanager kan helpen bij het ontwikkelen van een effectieve salesstrategie, het opvangen van pieken in de verkoop en bij het ontwikkelen van talent in het sales team.

Bekijk ook andere blogs:

Junior accountmanager vacatures

Overzicht van de voordelen van telemarketing

Succesvolle callcenter

Related Posts
1 Comment

[…] Dan kan je dat doen bij Sales Uitblinkers! Wijbieden verschillende banen aan in de sales, waaronder interim salesmanager. Bij ons kun je rekenen op een persoonlijke benadering en goede begeleiding tijdens het […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *